I det digitale samfund, vi lever i i dag, bruger vi rigtig meget tid foran skærmen – både på arbejde og i fritiden. Meget arbejde foregår ved computeren, og når vi har fri findes telefonen frem, og ligegyldige opslag på diverse sociale medier scrolles igennem. Vi er konstant tilgængelige, og vi kan hele tiden komme i kontakt med hele verden, hvis vi har lyst til det – og det kan der selvfølgelig være mange fordele ved. Der er dog også utroligt mange negative aspekter ved alt den skærmtid, og derfor får du her nogle gode grunde til, hvorfor du bør mindske din skærmtid så meget som muligt.
Vær mere nærværende og til stede
Når vi hele tiden har telefonen, computeren eller tabletten inden for rækkevidde, er det rigtig nemt at gribe ud efter den og tjekke, hvem der nu skrev, eller om der er sket noget nyt på Facebook eller Instagram. I sociale sammenhænge ligger telefonen ofte lige ved siden af os, så vi altid er tilgængelige, men det går ud over tilstedeværelsen og nærværet med dem, du faktisk er sammen med. Forsøg at lade telefonen ligge i tasken eller jakkelommen, når du er nogle steder, og stil den gerne på lydløs, så du ikke konstant bliver forstyrret. Hvis du venter et vigtigt opkald, kan du indstille telefonen til, at den kun må give lyd fra sig, når nogen ringer. Hvis din telefon er så gammel, at den ikke kan det, og hvis du alligevel overvejer at købe en ny, men ikke har råd, så overvej at samle dine eventuelle lån ét sted. Med et billigt samlelån kan du hurtigt få råd til en ny telefon, som kan tilpasses så du er præcis så tilgængelig, som du har brug for at være.
Skån dine øjne for skærmens stærke lys
Lyset fra en skærm er skarpt, og selvom det kan indstilles til at være mørkere eller blødere, så er det stadig ikke godt for øjnene hele tiden at blive eksponeret for skærmlyset. Det er meget bedre, både for dig og dine øjne, hvis du ind i mellem slukker skærmen og i stedet læser en bog, dagens avis, går en tur eller taler med dem, der nu er hjemme. Derudover bør vi faktisk læse flere bøger – siden internettet er kommet til, har vi en tendens til at slå hjernen fra og streame en eller anden ny serie hele tiden, og derved får vi ikke trænet hjernen på samme måde, som hvis vi læser en bog.
Mindsk dit stressniveau
Det med hele tiden at være tilgængelig kan være en enorm stressfaktor. Mange unge mennesker føler, at de konstant skal svare på beskeder fra vennerne, hele tiden poste, hvad de laver, og generelt få omverdenen til at se, hvor fantastisk deres liv er. Hvis vi alle lærte at slukke skærmen ind i mellem og faktisk nyde den mad vi spiser, den natur vi ser, de mennesker vi er sammen med eller hvad end vi nu oplever, i stedet for at bekymre os om, at hele verden skal følge med i det via sociale medier, så får vi mere livskvalitet idet vi lærer at sætte større pris på tingene omkring os.